Çocuklarda Sıkça Görülen 9 Psikolojik Sorun

Çocuklarda Sıkça Görülen 9 Psikolojik Sorun

Kaka tutma hastalığı, kaygı bozukluğu olan çocuğa nasıl davranmalıyım? DEHB, Dikkat eksikliği olan çocuğa nasıl davranmalı? Çocuğun cinsel yönelimleri kızım erkek gibi, oğlum kız oyuncaklarıyla oynuyor? Çocuklarda öfke problemleri, ve patlamaları? çocuklarda ayrılık kaygısı, bebeklerde ayrılık anksiyetesi tedavisi, kaka yapma korkusu nasıl aşılır.

Kurumumuzda ki 5 pedagogla yaptığımız arge çalışmalarında özellikle 12 yaş altı çocukları olan aileler bizlere hangi psikolojik sorunlarla ilgili desteği aldığıyla alakalı bazı sorunları derledik. Kurumsal olarak amacımız siz ailelerin yalnız olmadığını, aslında yaşadığınız bir çok sorunun, sizin gibi yaşayanın da çok olduğunu görmenizi sağlamaktır. Çünkü aileler bu yaşadığı sorunun sanki sadece kendisinin başına gelmiş olduğu korkusudur.  İzmir Türkiye de çocuklarını pedagog desteği almaya en yatkın ildir. Bu da aslında İzmir’in ne kadar sosyokültürel olarak geliştiğini de gösterir. İzmir pedagog için tıklayınız.

ilginç macocuklarda psikolojik sorunlar

1. Çocuklarda Ayrılma Kaygısı Sorunları

Çocuklarda ayrılık anksiyetesi nasıl geçer, bebeklerde ayrılık kaygısı sendromu vb. Ayrılma kaygısı yaşayan çocuk bağlılık gösterdiği kişiden ayrılmasıyla başlayan bir süreç yaşar. Gelişimsel düzeyi ile örtüşmeyen, sürekli ve yıpratıcı düzeyde bir kaygı duyar. Bu kaygıyı yaşayan çocuklar birinci bakıcı rolünden her ayrılıkta ve ya yaklaşan ayrılık durumlarında aşırı bir olumsuz duygular hissederler. Bazı zamanlarda da çocuk sanki annesiyle yapışık yaşayacak duruma gelir. Anneler seanslarda ise bu durumun çok bunaltıcı ve yorucu olduğundan bahseder. Kendilerine ait bir alanları ve hayatları dahi kalmadığından ve banyoya girmek gibi kişisel ihtiyaçlarını giderirken çocuğun yoğun kaygı yaşadığına dair bilgi paylaşmaktadırlar.

2. Çocuklarda Kaka Tutma Sorunu

Çocuğum kakasını tutuyor ne yapmalıyım? Kaka tutma bilerek yapmama sorunu genellikle 2-4 yaş gelişiminde olan çocuklarda gözlemlenmektedir. Bu problemin yaşanması anne ve babaları çok tedirgin eder aynı zamanda bu durumun düzelmeyeceğini, çözümünü bulamayacaklarını düşünürler. Çaresizlik hissettikleri bu durumda bize başvurmaktadırlar. Kaka tutma problemine tanık olan ebeveynler yaşantılarında ve evde bu sorunu çok fazla gündem maddesi durumuna getirmektedirler. Yaşadıkları sorun hem onların hem çocuğun hayatının merkezi haline gelmektedir. Ceza vermek, ödüllendirmek, ısrarcı şekilde çözüm aramak gibi her durumu deneyimleyen aileler en son çözemeyeceklerini düşündüklerinde çocuklarını seansa getirmeye karar verirler. Önemli olan sorunun çözümünü ararken yardım alınması gerektiğinin farkında olmaktır. Çünkü bu süreçte çözüm yollarını denerken yanlış adımlar atarak problemin ortadan kalkması zorlaştırılıyor olabilir. Kakasını yapmak istemeyen çocuğa ne yapmalı, çocuğum kakasını yaparken ağlıyor, vb. sorunların devamı için tıklayın.

3. Çocuklarda Kaygı Bozukluğu Problemi

Çocuğum sürekli kaygı yaşıyor ne yapmalıyım? Kızım kaygılı vb. sorular: Çocuklar kaygı duygusunu yaşarken anlatmakta yetişkinler gibi değildir, iletişimde zorluk yaşamaktadırlar. Çocuklar hissettikleri duyguları tarif edemediklerinden ötürü anne ve babaların onların yaşadıkları olayları anlaması böylece zorlaşmaktadır. Aileler ise seansa geldikleri zaman bu oluşan durumu çocuğun kişilik özelliklerinin çok utangaç, duyarlı, duygusal, panikli, kuruntu yapan, sıkıntılı bir çocuk olarak tanımlamaktadırlar. Çocuklarda kaygı, kaygılı bebek, çocuk ve ergenlerde kaygı bozukluğu vb. daha ayrıntılı yazının devamı için tıklayın.

4. Çocuk ve Ergenlerde DEHB Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite

Ebeveynler dikkat eksikliği ve hiperaktivite; DEHB ile ilgili geldiklerinde çocuklarını tanımlamak için çok hareketli, tembel, yerinde durmayan, ilgi arsızı gibi özellikleri çok fazla dile getirmektedirler. Fazla hareket edip yorulmadıkları ve böylece aileden oyun ve hareket için çok beklentiye giren çocuklar annelerin ve babaların enerjilerini de bitirmeye neden olabilirler. Bu durumun çözümü bağırmakta ve ya şiddet uygulamakta bulacağını düşünen aileler olmaktadır. Oysa çocuğa bağırınca sonrasında aileler de pişmanlık yaşarlar. Evde sürekli çocuğunu durdurmaya çalışan aileler de huzur kalmaz ve bu durum bütün aile bireylerini etkiler. Halbuki üstünde durulması gereken çocuk bunları şımarıklıktan ve ya ilgi çekmek için değil kendi içsel sürecinde yaşadığı zorluklar nedeni ile yapmaktadır. Dikkat testi moxo İzmir için tıklayın. Dürtüsellik, İzmir dikkat eksikliği ve hiperaktivite için tıklayınız.

5. Çocuklarda Cinsel Yönelimler Ve Sorunları

Aileler ve ya birinci bakıcı olan kişiler erkek çocuklarının kız çocuğuna benzer ve ya kız çocuklarının da erkek çocuğunun özellikleri gibi davranışlar sergilemesinden şüphe duyarak seanslara gelirler ve bize danışırlar. Genellikle ise ailelerin dikkatini çeken durum erkek çocuklarının kızlar ile bağdaşan oyuncaklara ilgi duyması ve zamanını onlarla geçirmesidir. Aynı zamanda kız çocuklarının da erkek çocuklarının oynadığı oyunlarda yer almasından ötürü yoğun olumsuz duygular yaşamaktadırlar. Bu durumda kaygı yaşanıyorsa çocuğun kimlerle zaman geçirdiği, model olarak gözlemlediği kişilere kadar derin bir araştırma ve gözlem yapılması önemlidir.. Devamı.

6. Çocuklarda Öfke Kontrolü Bozukluğu

Çocuklarda yaşanan öfke, öfke patlamaları, öfkeden nöbet geçirme gibi durumlarda aile içinde ne yapacağını bilemez ve çaresiz kalmaktadırlar. Ancak çocuklar da yaşanan duygular da aile ile benzerlik gösterir. Çaresiz hissettiği ve yaşanan durumla daha önce karşılaşmadığı için ve ya bir tek bu durumda ailesiyle ilişki kurabildiğini düşündüğü için de sorun olan öfke nöbetlerini yaşamaktadır. Aileler ise çocuğunu tanıtırken sürekli ağlaması, bir şeyleri tutturması, istediği bir şeyde inat etmesi özellikleri ile anlatmaktadırlar. Oysaki olan çocuk ebeveynlerine ulaşmak, kendinin farkında olunmasını istemek ve ailesine olan ihtiyacını göstermek istemektedir. Ve anlatabildiği yol bu olduğu için bunu sürdürmektedir. Yazının devamı için tıklayınız.

7. Okula Uyum Sağlamada Zorluklar

Çocuğun okula başlaması büyük ve önemli bir adımdır hayat için. Çocuk okula uyum sürecinde başarılı olmasını sağlamak için 3 tane temel etken bulunmaktadır. Bunlar ise sırayla; çocuk, okul ve diğeri de aile olmaktadır. Okula başlarken pek çok faktör olumsuz etkileyebilmektedir. Bunlardan özellikle en çok karşılaşılan durum ise çocuğun anneden ayrılma kaygısının bulunmasıdır. Bu nedenle ailenin çocuğa karşı tutum ve davranışları alışma sürecinde büyük bir öneme sahiptir. Oğlum okulda kurallara uymuyor ve daha fazlası ve yazının devamı için tıklayınız.

8. Kural ve Sınır Koyma

Çocuklarımıza okulda evde sınır koymak, kural oluşturmak bazen çok zor olabilmektedir. Kural tanımayan çocuğa nasıl davranmalı ve daha fazlasını okumak için tıklayın.

9. Ders Çalışmak İstememesi

Ergene ve çoğu zaman 1. sınıftan itibaren çocuklara ders çalıştırmak bazen işkence gibidir. Ders çalışmamak için sürekli bahaneler, dersin başında oyalanmaları vb. Çocuğum ders çalışmıyor diyenler için öneriler ve daha fazlası için yazının devamı için tıklayın.

İzmir’de Çocuklarınız Bize Emanet

İzmir Karşıyaka’da, Aliağa’da, Bergama’da, Alsancak’ta ve Gaziemir’de faaliyet gösteren Ege Pozitif Psikoloji ailesi olarak danışanlarımıza hizmet vermekteyiz. İzmir oyun terapisi için tıklayın. Pedagoglar ve Uzman Çocuk Ergen Psikologlar tarafından çocuklar ile çalışmalar sürdürülmektedir. Yaşanan psikolojik sorunlar, davranışsal problemler, tırnak yeme, kaka tutma, dikkat eksikliği, okulda yaşanan sorunlar, etkili anne, baba ve çocuk iletişimi gibi gözlemlediğiniz ve çözümünde zorluk yaşadığınız hayat problemleri için terapi ve danışmanlık hizmeti sunmaktayız. Bütün sorunlar kadar çocuk ile iletişim kurma çok önemli olup gelişimsel süreçler ile ilgili ebeveynlere de psikoeğitim vermekteyiz. ; pedagog İzmir için tıklayınız.

Pedagog Kadromuz