Narsistik Kişilik Bozukluğu Tedavisi Mümkün mü?

NARSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDİR?

Narsistik kişilik bozukluğu psikolojik bir bozukluktur. Erkeklerde görülme oranı kadınlardan daha yüksektir.

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip kişiler kendilerine derin bir hayranlık ve sevgi duyarlar. Hayatlarının merkezlerinde kendileri vardır ve benmerkezcilerdir. Çevreleri tarafından egoist ve bencil olarak tanımlanabilirler.

Kendilerini en güzel – yakışıklı, en başarılı olarak görürler. Kendilerini herkesten üstün olarak görürler.

Eleştiriye kapalı kişilerdir. Eleştirilmeyi sevmezler ve bir eleştiriye maruz kaldıklarında fazla tepki gösterirler, bu eleştiriyi asla kabul etmezler.

NARSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDEN OLUŞUR?

narsistikNarsistik kişilik bozukluğu neden oluşur sorusuna verilecek belli başlı ve kesin bir cevap yoktur. Bu bozukluğun oluşmasında aile ve yetiştirilme tarzı oldukça kritiktir. Aileleri tarafından sürekli övülen ve yaptığı her şey tarafından ödüllendirilen, dış dünyanın hiçbir hayal kırıklığına maruz kalmamış çocukların ilerde narsistik kişilik bozukluğuna sahip olma olasılığı fazladır. Tam tersi aileleri tarafından duygusal olarak aç bırakılan çocuklarda da bu bozukluk görülebilir.

Genetik ve çevresel etmenlerin de rolü bulunmaktadır. Yaşam tarzı, hayat tecrübeleri, yetiştirilme tarzı da bu hastalığın oluşmasında etkilidir.

NARSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Kibirli ve kendini beğenmiş kişilerdir.
  • Kendilerini eşi benzeri olmayan, mükemmel bireyler olarak görürler.
  • Başkalarını çıkarları için kullanmaktan çekinmezler. İlişkileri çıkar üzerine kurulmuştur.
  • Empati yeteneğinden yoksundurlar.
  • Giyimlerine ve dış görünüşlerine önem verirler.
  • Kontrolün her zaman ellerinde olmasını isterler.
  • Asla kendilerinde bir sorun olduğunu kabul etmezler. Onlara göre sorun her zaman başkalarındadır.
  • Başkalarının ona sürekli övgülerde bulunmasını ve hayranlık duymasını isterler.
  • İnsanların sürekli onu kıskandığını düşünürler ancak onlar insanları kıskanırlar.
  • Başkalarına saygısız davranabilirler ve insanları kırmaktan çekinmezler. Ancak kendilerine saygısızlık yapıldığında bunu kaldıramazlar.
  • Başkalarının onunla tartışmaya girmesini sevmezler. Böyle bir durumda karşı tarafa sinirlenirler.
  • Kendine denk olarak gördükleri insanlarla iletişim kurarlar.
  • Dünyanın kendi etraflarında döndüğünü zannettiklerinden başkalarına karşı duyarsızdırlar.
  • Kendilerini ayrıcalıklı ve özel olarak gördüklerinden örneğin sıra bekleme gibi durumlara gelemezler. Böyle durumlar onları öfkelendirir.

NARSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞUNA SAHİP BİREYLER NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip bireyleri tedavi etmek zordur. Çünkü bu kişilerin bir başkasından yardım alma fikri onlar için kabul edilemez. Bu yüzden terapiyi reddederler.

Terapiye geldiklerinde amaçları mükemmelliklerini kanıtlamaktır, eksiklerini fark etmek ve çözmek değildir. Eleştiriyi kabul etmezler.

Terapilerde kişinin gerçek benliği bulunmaya çalışıp, kişinin kendini kabul etmesi ve gerçeklerle yüzleşmesi sağlanır.

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip kişiler için özel bir ilaç bulunmamaktadır. Depresyon ve kaygıda kullanılan ilaçlardan bu kişilere verilebilmektedir. İlaç alımı psikiyatrist gözetiminde olmalıdır.

Narsistik kişiler tedavi edilebilir ancak bu uzun bir süreç olabilmektedir.

NARSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞUNA SAHİP BİR BİREYE NASIL YAKLAŞILMALIDIR?

– Narsist biriyle tartışmaya girmeyin. Tartışmada haklı olduğunu savunursanız sinirler o yüzden susmak daha karlıdır.

– Dışarıdan iyi görünmeleri ve itibarları onlar için çok önemlidir. O yüzden duygu ve düşüncelerinizi direkt ifade etmeyip “İnsanlar böyle yaparsan ne düşünür?” diye sorarak cevapları kendisinin bulmasını ve karar vermesini sağlayın.

– Öfkenizi kontrol edip, sakin kalmaya çalışın ve suçlayıcı konuşmak yerine “Sen benim için çok önemlisin ve bana böyle davrandığında senin için önemsiz olduğumu düşünerek üzülüyorum” tarzı cümlelerle onun ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak kendinizi ifade edebilirsiniz.

– İçinize kapanıp sessiz kalmamalısınız. Tartışma sırasında içe kapanma ve geri çekilme de öfkeyle tepki vermek gibi narsist kişinin sizi anlamasından ziyade sinirlenmesine neden olur.

– Abartılı sözler verir siz bunlardan ziyade narsist bireyin davranışını ödüllendirin.

– Narsist bireyler amaçlarına ulaşmak için çok çalışırlar. Onunla ortak amaçlar yaratabilirsiniz.

– Karşınızdaki kişinin narsist olduğunu kabul edin ve kendinizi kandırmayın. Onu değiştiremezsiniz çünkü bu kişilerin değişmesi çok zordur. Duygularınızı, düşüncelerinizi, üzüntülerinizi, kırıldığınız noktaları açık ve dürüst şekilde anlattığınız halde sizi duymuyorsa muhtemelen hiçbir zaman duymayacaktır yani sorun sizin anlatamadığınızdan dolayı oluşmuş bir sorun değildir. Yine de yanında kalmak istiyorsanız düzeleceğini umut ederek tekrar hayal kırıklığına uğramayın. Bu arada kendinize karşı saygı ve güveninizi kaybetmemeye çalışın. Sorun sizin yetersiz olmanız değil.

İnternette narsistik kişilik bozukluğu testi bulunmaktadır ancak sadece bu testleri çözüp bir tanı konulamaz. Bu yüzden bir uzmanla görüşmeniz gerekmektedir.

NARSİST BİRİYLE İLİŞKİ YAŞAMAK NASIL OLUR?

Öncelikle çok fazla kişi narsist birini ilk gördüğü anda anlayacağını düşünür ancak bu durum böyle olmayabilir. Narsist biriyle ilişki yaşamak oldukça zordur. İlk başlarda narsist bireyler size gayet çekici gelebilir ancak ilerleyen zamanlarda bu kişiler sizi manipüle etmeye, duygusal olarak zarar vermeye ve yönlendirmeye başlarlar.

Narsist kişiler de aşık olurlar ancak bu sağlıklı bir aşk değildir, zarar verici bir aşktır. İlişki ilerledikçe benliğiniz, haklarınız, düşünceleriniz bastırılır ve onun istediği gibi birine dönüşmeye başlarsınız. Genellikle narsist biriyle ilişki yaşayan bireyi hassas ve aşırı empatik birisi olur. Ancak kendinizi suçlamamalısınız çünkü başta oldukça karizmatik, kibar, saygılı ve olgun birisi gibi görünebilirler. Narsist kişilik bozukluğu ile yaşamak ve kişiyi tanımak zordur.

Narsist bireyleri değiştirmek oldukça zordur ve siz ne kadar çabalarsanız çabalayın büyük ihtimal karşılığını alamayacaksınızdır. Öncelikli olarak kendinize değer verin ve özsaygınızı yitirmeyin. Narsist bireylerden ayrılmak zor olsa da size zarar veriyor, yıpratıyor ve ne yaparsanız yapın düzelmiyorsa elinizde ayrılıktan başka bir seçenek kalmamıştır.

Narsistik kişilik bozukluğu ve cinsellik ise diğer bir karmaşık konudur. Narsistik kişiler cinselliği haz paylaşımı, partneriyle bedenen birleşme ve keyif alma olarak algılamaz. Bu kişiler cinselliği kendini kanıtlamaya çalışırlar ve içlerindeki boşluğu cinsellikle kapatmaya çalışırlar. Ayrıca bu kişilere göre partnerleri onların ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır.

Narsistik kişilik bozukluğu ve evlilik ilk başta narsistler evlenebiliyorlar mı diye düşünüldüğünden kulağa garip gelebilir. Bu kişiler evliliklerinde çocuklarının mükemmel olmasını ister ve çocuğu bir hata yaptığında çok sinirlenir. Kendisini mükemmel olarak gördüğü için çocuğunun ve eşinin de ona göre mükemmel olması gerekmektedir.

NARSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU İLE İLGİLİ FİLMLER

  • Otomatik Portakal
  • Amerikan Sapığı
  • İkinci Şans
  • House of Cards
  • Wall Street

NARSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU İLE İLGİLİ KİTAPLAR

-İkili İlişkilerde Duygusal Manipülasyon: Narsist Bir Partnerle Yüzleşmek

Yazar: Pascale Chapaux-Morelli, Pascal Couderc

– Narsistle Ateşkes

Yazar: Wendy T. Behary

-Narsisizme Yeni Bir Bakış

Yazar: Craig Malkin

-Tanıdığınız Narsist

Aşırı Narsistlerle Nasıl Başa Çıkabilirsiniz

Yazar: Joseph Burgo